Tradycyjna kuchnia polska

Wszelkie zagadnienia dotyczące historii Polski obejmujące szerszy zakres niż dany dział.
Husarz
Posty: 803
https://www.artistsworkshop.eu/meble-kuchenne-na-wymiar-warszawa-gdzie-zamowic/
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Polewka z kminku
Przygotowanie nalewki nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. Świetnie smakuje z grzankami lub jasnym chlebem( najlepiej swojskim, robionym na zakwasie).

Składniki:
5 szklanek wywaru z kości i jarzyn
1 dkg kminku
2 łyżki masła(lub margaryny
1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
sól
Sposób przyrządzenia:

Kminek uprażyć w rondelku, aż zacznie odskakiwać od dna, zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.
Przecedzić, wlać do pozostałego wywaru, zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.
Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Śledzie w jabłkach
Tradycyjne kaszubskie danie. W tamtych okolicach jest to obowiązkowo jedna z dwunastu potraw znajdujących się na stole wigilijnym.

Składniki:
Do dekoracji:
6 solonych matjasów
2 duże białe cebule
2 duże jabłka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru
kilka plasterków cytryny
natka pietruszki




Sposób przygotowania:

Śledzie namocz w zimnej wodzie, po czym, by pozbyć się słonego smaku, dokładnie wypłucz i każdy filet przekrój wzdłuż.
Cebule obierz, odkrój kilka plastrów do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż śledzie i całość udekoruj krążkami cebuli, plasterkami cytryny i posyp natką pietruszki.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Zachęcam do dodawania nowych tradycyjnych polskich przepisów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia Polski ogólnie”