Tradycyjna kuchnia polska

Wszelkie zagadnienia dotyczące historii Polski obejmujące szerszy zakres niż dany dział.
Husarz
Posty: 803
https://www.artistsworkshop.eu/meble-kuchenne-na-wymiar-warszawa-gdzie-zamowic/
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Schab Kujawski
Schab po kujawsku to smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa, idealnie nadająca się na niedzielny obiad.


Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 sztuki pietruszki
1 cytryna
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki oregano
3 cebule
4 łyżki miodu
4 łyżki wódki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
Sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:

Schab bez kości myjemy, a następnie kroimy w plastry, które lekko rozbijamy.
Przyrządzamy marynatę, łącząc ze sobą miód i wódkę.
Przygotowujemy również pietruszkę, którą wcześniej obieramy i ścieramy na tarce.
Cytrynę zaparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cienkie plasterki, z których usuwamy pestki. Drobno siekamy czosnek.
Pokrojone wcześniej plastry schabu nacieramy częścią marynaty, i odkładamy na talerz. Mięso obkładamy również startą pietruszką, czosnkiem i cytryną.
Posypujemy pieprzem, majerankiem, oregano i zalewamy pozostałą częścią marynaty. Tak przygotowane mięso przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce.
Wyjmujemy schab z marynaty, osuszamy i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju.
Następnie solimy i przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki masła lekko skrapiamy marynatą a następnie dusimy przez 15 minut.
Tak przyrządzone mięso możemy podawać z ziemniaczkami i surówką.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Żurek Kujawski
Żurek kujawski to staropolska potrawa na bazie zakwasu z mąki, mająca charakterystyczny kwaśny smak.


Składniki:
1 butelka żurku kujawskiego
0,5 kg ziemniaków (to już wg uznania, czy ktoś lubi gęste zupy, czy też nie)
1 cebula
4 laski białej kiełbasy
4 jajka ugotowane na twardo
Wędzona słonina potrzebna na skwarki
2 liście laurowy
ziele angielskie,
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
mały okrągły chlebek lub bułki
Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie zalewamy wodą.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 10 ziarenek czarnego pieprzu, soli, a następnie gotujemy do momentu aż ziemniaczki będą miękkie.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni wytapiamy słoninkę oraz przysmażamy pokrojoną białą kiełbaskę dodajemy również posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia.
Również w międzyczasie gotujemy jajka na twardo, oraz odkrawamy górną część chlebka (lub bułki), tak aby pozostała część była znacznie większa, i właśnie w tej części wydrążamy dziurę.
Gdy ziemniaki mamy już ugotowane dodajemy tam przysmażone kiełbaski, cebulkę i wlewamy żurek z butelki.
Gotujemy jeszcze chwilę, a także doprawiamy majerankiem i pieprzem.
Jeżeli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru.
Tak przyrządzony żurek wlewamy do wydrążonego wcześniej chlebka, a w środek dodajemy również pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Plince z pomoćką
To inaczej placki ziemniaczane przekładane podsmażaną wędzonką polane sosem na bazie kwaśnej śmietany i twarogu z cebulą oraz czosnkiem. To typowe warmińsko-mazurskie danie.


Składniki:
Plince:
Pomoćka:
500 g ziemniaków
1 cebula
50 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
50 g twarogu
100 g śmietany 18-procentowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Dodatkowo:
150 g wędzonki
4 łyżki szczypiorku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Pomoćka:

Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
Wszystkie składniki mieszam dokładnie.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam.
Plince:

Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą.
Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Następnie dodaje jajka, mąkę.
Na końcu doprawiam solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszam, formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę.
Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje posiekanym szczypiorkiem.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Schab po mazursku
Schab po mazursku to soczyste wieprzowe mięso o lekko słodkim, korzennym smaku w sosie z powideł śliwkowych.

Składniki:
80 dag schabu bez kości
30 dag włoszczyzny
2 dag mąki pszennej
2 dag bułki tartej
3 dag powideł śliwkowych
0,05 l wina gronowego wytrawnego
4 dag oleju
2 dag masła
sól
cukier
kilka goździków
Sposób przygotowania:

Schab porcjować, obgotować na pół miękko w małej ilości osolonej wody z dodatkiem włoszczyzny.
Następnie wyjąć z wywaru, obrumienić na oleju, włożyć do rondla i obsypać grubo bułką tartą.
Dodać masło, powidła rozprowadzone w wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku oraz goździki.
Całość zagęścić mąką, wlać wino i zagotować.
Podawać z ziemniakami.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Zupa szczawiowa
Składniki:
włoszczyzna
słoiczek szczawiu
4 duże ziemniaki
4 jajka
150 ml śmietany 18%
2 kostki rosołowe
3 kromki chleba
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki czosnku w proszku
pieprz
Sposób przyrządzenia:

Włoszczyznę posiekać.
Kostki ugotować w 1,5 litra wody. Dodać włoszczyznę.
Po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać szczaw i wymieszać.Zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku pieprzem. Jajka ugotować. Czosnek drobno posiekać.
Oliwę wymieszać z czosnkiem i czosnkiem w proszku.
Chleb natrzeć oliwą i pokroić w drobną kostkę następnie opiec go w piekarniku. Jajka pokroić w ćwiartki. Do zupy dodać jajka i czosnkowe grzanki.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Kaczka po poznańsku
Składniki:
1 kaczka,
80 dag kapusty czerwonej,
7 dag smalcu,
5 dag słoniny,
8 dag cebuli,
1 dag mąki,
0,25 I czerwonego wina,
2 dag masła,
cukier, sól, pieprz,
majeranek suszony,
sok z cytryny,
kilkanaście czerwonych winogron
Sposób przygotowania:

Kaczkę przeciąć na pół, odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup, pozostałe mięso obsmażyć na smalcu.
Podroby z kaczki posiekać, lekko zrumienić z dodatkiem pokrojonej cebuli i masła, podlać wodą i gotować 35 minut.
Połówki kaczki przełożyć do rondla, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, podlać wywarem i dusić aż stanie się miękka.
Kapustę poszatkować, następnie sparzyć ją wrzącą wodą, skropić sokiem z cytryny i posolić .
Słoninę drobno pokroić, zasmażyć z cebulą i mąką, włożyć do kapusty wraz z ugotowanymi wcześniej podrobami.
Całość zalać winem, poddusić i doprawić do smaku pieprzem, cukrem i solą.
Kaczkę podzielić na porcje, obłożyć kapustą i dusić razem w rondlu jeszcze około 35 minut.
Pod koniec duszenia włożyć winogrona.
Gotowe danie ozdobić krążkami cebuli. Podawać z pyzami lub ziemniakami.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Poznańskie szagówki
Poznańskie szagówki to nic innego jak znane Polskie kopytka. W Wielkopolsce jada się je polane sosem, podane z mięsem wieprzowym i gotowaną, kiszoną kapustą lub surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:
1 jajko
mąka ile się wrobi
ugotowane ziemniaki (5-6 dużych sztuk)
Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki ostudzone przepuścić przez praskę lub przez maszynkę.
Na stolnicy do ziemniaków dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto tak gęste aby nie kleiło się do rąk.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych części dla ułatwienia.
Utoczyć wałeczki i pokroić skośne kluski (ok. 1-2cm).
Wrzucić na wrzącą wodę-gotować 5-6 minut, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody.
Odcedzone na sicie przelać zimną wodą.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Babka ziemniaczana po siedlecku
Choć przepis wydaje się czasochłonny to tak naprawdę są to tylko pozory. Choć i tak efekt byłby tego wart. Babkę możemy popijać schłodzonym, zsiadłym mlekiem lub maślanką.

Składniki:
2 kg ziemniaków
30 dag boczku
20 dag wędzonej kiełbasy
3 jaja
1 cebula
3 ząbki czosnku
szklanka śmietany 22%
pieprz i sól (dla smaku)
tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy ze skórki myjemy, a następnie ucieramy na tarce (jeśli jest zbyt dużo wody, osączamy na sicie).
Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i siekamy, zaś obrany czosnek wyciskamy.
Na podgrzanej patelni zarumieniamy boczek i kiełbasę z cebulką.
Tak otrzymane skwarki dzielimy na pół.
Jedną część odkładamy na bok, drugą razem z tłuszczem dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Warstwa babki powinna być gruba a 5 cm.
Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ok. 175C i pieczemy przez 2 godziny, w zależności od grubości babki, aż do uzyskania mocno zarumienionego wierzchu.
Upieczoną i jeszcze gorącą babkę kroimy na porcje, posypujemy odłożonymi na bok skwarkami i polewamy śmietaną.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Mazowiecki chłodnik z truskawkami
Bardzo pyszny chłodnik na słodko najbardziej popularny na Mazowszu. Świetnie smakuje w upalne dni lata.

Składniki:
1/2 kg truskawek,
20dag poziomek,
1,5 l wody,
duży kubek jogurtu naturalnego,
8 łyżek cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
śmietana,
Sposób przygotowania:

1/4 truskawek pokroić w kostkę, odłożyć, dodać do nich 1/4 poziomek.
Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce.
Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, dodać do zupy.
Gotować 15 min, przestudzić i rozgnieść widelcem owoce.
Następnie dodać odłożone owoce i zagotować.
Zupę bardzo mocno schłodzić, wymieszać z jogurtem.
Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.
Husarz
Posty: 803
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz »

Piwo kozicowe
To oryginalny trunek zwany koziczkiem lub po kurpiowsku piwem kozicowym. Smakoszy polskiej kuchni na pewno ucieszy fakt, że nasz kraj słynie z tak wyrafinowanych trunków.

Składniki:
1 l miodu
0,5 kg suszonych jagód jałowca
1,5 szklanki cukru
30 dag drożdży
chmiel
10 l wody
Sposób przyrządzenia:

Wodę gotujemy i studzimy.
Jagody jałowca mielimy lub rozbijamy w moździerzu, zalewamy wodą, dodajemy chmiel i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu.
Zawiesinę odcedzamy, dodajemy wystudzoną i osłodzoną cukrem wodę.
Na samym końcu dodajemy miód i drożdże.
Napój rozlewamy do butelek, szczelnie zakorkowujemy i odstawiamy na 24 godziny do ciepłego miejsca.
Potem piwo powinno być schłodzone.
Podajemy zimne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia Polski ogólnie”