Polewka z kminku
Przygotowanie nalewki nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. Świetnie smakuje z grzankami lub jasnym chlebem( najlepiej swojskim, robionym na zakwasie).
Składniki:
5 szklanek wywaru z kości i jarzyn
1 dkg kminku
2 łyżki masła(lub margaryny
1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
sól
Sposób przyrządzenia:
Kminek uprażyć w rondelku, aż zacznie odskakiwać od dna, zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.
Przecedzić, wlać do pozostałego wywaru, zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.
Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.
Tradycyjna kuchnia polska
-
- Posty: 803
- https://www.artistsworkshop.eu/meble-kuchenne-na-wymiar-warszawa-gdzie-zamowic/
- Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37
Re: Tradycyjna kuchnia polska
Śledzie w jabłkach
Tradycyjne kaszubskie danie. W tamtych okolicach jest to obowiązkowo jedna z dwunastu potraw znajdujących się na stole wigilijnym.
Składniki:
Do dekoracji:
6 solonych matjasów
2 duże białe cebule
2 duże jabłka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru
kilka plasterków cytryny
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Śledzie namocz w zimnej wodzie, po czym, by pozbyć się słonego smaku, dokładnie wypłucz i każdy filet przekrój wzdłuż.
Cebule obierz, odkrój kilka plastrów do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż śledzie i całość udekoruj krążkami cebuli, plasterkami cytryny i posyp natką pietruszki.
Tradycyjne kaszubskie danie. W tamtych okolicach jest to obowiązkowo jedna z dwunastu potraw znajdujących się na stole wigilijnym.
Składniki:
Do dekoracji:
6 solonych matjasów
2 duże białe cebule
2 duże jabłka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru
kilka plasterków cytryny
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Śledzie namocz w zimnej wodzie, po czym, by pozbyć się słonego smaku, dokładnie wypłucz i każdy filet przekrój wzdłuż.
Cebule obierz, odkrój kilka plastrów do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż śledzie i całość udekoruj krążkami cebuli, plasterkami cytryny i posyp natką pietruszki.
Re: Tradycyjna kuchnia polska
Zachęcam do dodawania nowych tradycyjnych polskich przepisów.